Buona Festa della Donna!

Dzień Kobiet to święto w Polsce kojarzone z czerwonymi goździkami i tulipanami, we Włoszech nierozłącznie związane z kolorem żółtym. W tym dniu u wszystkich kwiaciarzy jak również na ulicach sprzedawane są kwiaty mimozy. Mimoza jako symbol wrażliwości podkreśla delikatność kobiet.

Torta-Mimosa

Włoscy znawcy smaków i wielcy kreatorzy kuchni  stworzyli na tą okoliczność również specjalne ciasto Torta mimosa – ciasto biszkoptowe, przekładane wspaniałym waniliowym kremem na bazie śmietanki. Ciasto zdobione jest kruszonką z żółtego biszkoptu, który ma wyglądem przypominać kwiaty mimozy.

Dla łasuchów nie bojących się wyzwań podajemy przepis poniżej – w oryginale!

Ingredienti per 2 Pan di Spagna del diametro di 20 cm

Zucchero 250 g
Farina 00 140 g
Fecola di patate 120 g
Uova 8
Baccello di vaniglia  2
Sale fino 1 pizzico

PER 850 G DI CREMA PASTICCERA
Tuorli 5
Zucchero 175 g
Latte intero 500 ml
Panna fresca liquida 125 ml
Amido di mais (maizena) 55 g
Baccello di vaniglia 1

PER LA CREMA CHANTILLY
Panna fresca liquida 100 ml
Zucchero a velo 10 g

PER LA BAGNA AL LIQUORE
Acqua 130 g
Zucchero 75 g
Grand Marnier 70 g
PER DECORARE
Zucchero a velo q.b.

Save

Save

Save

Save

Save

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *