Różne kolory parmigiany

Parmigiana jest dla mnie daniem idealnym, które ma sporo smaków i nie wymaga wielu składników. Można je jeść od razu, albo na drugi dzień, na ciepło lub na zimno. I jest wege! Bardzo przypomina popularną w Grecji moussakę (w tej wersji dla mięsożerców). Można podać parmigianę tak, że będzie miała podobnie jak caprese i pizza margherita kolory włoskiej flagi.

W zależności od źródła trafimy na różne miejsca pochodzenia parmigiany i najczęściej będzie to Neapol, stolica Kampanii, ale tam nie produkuje się Parmezanu… więc może Parma? Przepis na parmigianę pojawił się po raz pierwszy w rozprawie Ippolito Cavalcanti o tytule Cucina teorico-pratica, która ukazała się w Neapolu w 1839 roku. Całość dostępna jest tutaj a sam przepis znajdziecie na stronie 118!

Parmigiana Włochy Południowe
Parmigiana prosto z pieca. Restauracja Gallo Cedrone w Castelmola, Sycylia.

Przepis jest łatwy o ile opanujecie podstawy przygotowania kluczowego składnika jakim jest bakłażan (parmigiana di melanzane to pełna nazwa). Ja robię to tak – kroję umytego bakłażana w poprzek na plastry o grubości ok 1cm, następnie obustronnie posypuję solą i układam w ociekaczu do warzyw. Po około godzinie bakłażan pozbędzie się wystarczającej ilości gorzkiego soku i to będzie moment, w którym najdłuższą część przepisu mamy za sobą.

Ja najczęściej grilluję bakłażana, ale można go też obsmażyć na oliwie. Na koniec układam go w naczyniu warstwami z sosem pomidorowym, serem mozzarella i serem parmigiano, umieszczam naczynie w piekarniku i zapiekam do momentu rozpuszczenia się sera.

Parmigiana Włochy Południowe
Parmigiana jako zimna przystawka. Azienda Agricola Spadafora w Virzi, Sycylia.

W zależności od miejsca możecie zjeść parmigianę z bakłażanem panierowanym w mące, a także z dodatkiem tartego suchego chleba, jajek ugotowanych na twardo pokrojonych w plastry, albo gatunkami sera produkowanymi lokalnie. Jeśli gdzieś będzie organizowana festa, Festa Parmigiana, albo sagra – Sagra della Parmigiana to koniecznie weźcie udział w takim wydarzeniu.Będziecie mieli szansę porównać smaki wielu za jednym razem 🙂

Najsmaczniejsze parmigiany wspominamy z Sycylii, ale może to dlatego, że była to nasza pierwsza wizyta we Włoszech. Myślę, że łatwo znajdziecie swoją ulubioną wersję tego przepisu. Google podaje niemal 4 miliony wyników.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

One Comment Add yours

  1. Maciek pisze:

    wygląda na pyszne danie, chętnie spróbuję!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *