Top 5 restauracji na południu Włoch | Apulia subiektywnie

Oasi Del Riccio

Uciekamy z plaży w gorące południe, pora na lunch. Wsiadamy w samochód, którego wnętrze jest jak piekarnik i szukamy miejsca, aby coś zjeść. Coś, co nie wygląda jak panini. Chyba mamy. Parkujemy na piaszczystej łące kilkanaście metrów od morza. Plastikowe krzesła i stoły. Na stołach ląduje papierowy obrus, a na nim plastikowa zastawa… Brzmi zachęcająco ? To pewniak i hit naszych wakacji w Apulii. Codziennie świeże i najlepsze owoce morza bo w tym specjalizuje się Oasi (specialita marinare!). Zamówcie mieszane frutti di mare  z frytury (fritto misto di mare), albo surowe jeżowce (riccio di mare!), albo po prostu z menu wybierzcie cokolwiek bo tutaj zjecie naprawdę smacznie. Na koniec orzeźwi Was granita albo zimne limoncello przygotowane przez właścicieli, mocne i mętne od soku z cytryn, do tego espresso… podawane w plastikowych kubeczkach.

img_3408

Arrosteria Borgo Antico

To znakomite miejsce polecił nam Cesare Fiorio, właściciel Masseria Camarda – naszej bazy wypadowej w czasie zwiedzania Apulii. Gdy „w drzwiach” wita nas gospodarz i wspiera obsługę stolików, traktujemy to jako dobry znak. Tak było i tym razem. Zaskoczeniem był tylko brak menu. Codziennie kolacja składa się z innych dań, a jej cena jest stała i wynosi 20EUR za osobę z wliczonym winem i domowymi likierami. Borgo  Antico to mała restauracja serwująca dania mięsne z grilla, a przystawki (antipasti) to uczta sama w sobie. Koniecznie spróbujcie ricotty forte podawanej z pomidorkami wiśniowymi. Warto zrobić rezerwację. Obsługa rozumie język angielski. Nie podają kawy, ale na koniec kolacji zawsze otrzymacie słodki poczęstunek.

borgo-antico

La Cucina della Nonna

Restauracja zlokalizowana w jednej z małych, urokliwych uliczek Ceglie Messapica. Menu jest krótkie i składa się ze smacznych dań bazujących na regionalnych składnikach. Z makaronów wybierzcie orecchiette alla Cegliese (9EUR za porcję dla dwóch osób) albo penne z salsiccią i bakłażanem (10 EUR za porcję dla dwóch osób). Polecam szczególnie cielęcinę przygotowywaną tutaj na dwa sposoby – z grilla za 8EUR (vitello sensa osso) oraz w sosie pomidorowym za 6EUR (vitello al sugo). Dodatki (contorni) płatne osobno. Posiłek obowiązkowo zakończcie ziołowym gorzkim likierem (amaro della casa). Najlepsze stoliki są na zewnątrz.

wlochy-poludniowe-apulia

Villa Kailia – Ristorante Pizzeria

Pizzeria i elegancka restauracja braci Urso, w której jedzenie przygotowywane jest ze składników organicznych, a mąka używana do ciasta na pizzę mielona jest przez kamienne żarna. Jest to także miejsce znane z organizacji wieczorów z muzyką Apulii, ceremonii ślubnych i bankietów. Mają dobry wybór wina w niewygórowanych cenach. Zaletą ristorante są godziny otwarcia, codziennie od 11 do 23, z wyłączeniem środy, gdy miejsce jest zamknięte. Posiadają stałą kartę dań, ale warto zdać się na menu dnia i to co poleci kelner (8-10 EUR za danie). Pizza przygotowywana jest na sposób neapolitański i podawana również na wynos – polecamy pizzę na cieście z sezamem.

villa

Creperia Girone dei Golosi

Opisujemy to jako wyjątek wśród restauracji, bo jest to miejsce specjalne ze względu na zawartość menu, ale jeśli podróżujecie z dziećmi, które mają dość pizzy i makaronu z sosem pomidorowym to może naleśniki ? Są wymyślne i przygotowywane na słodko (dolci) i słono (salate). Każda porcja w okolicach 3-4 EUR. Na kameralnym miejskim placu Piazza Plebiscito, przy którym jest creperia zawsze dzieje się coś ciekawego. Gdybyście mieli ochotę na orzeźwiający spritz to po drugiej stronie placu polecamy Valentino Caffe.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *