Top 5 restauracji na południu Włoch | Kalabria subiektywnie

Lo Chalet Sul Mare

to mała, przydrożna restauracja posiadająca na zewnątrz taras z przepięknym widokiem na morze, miasteczko Marina di Zambrone i Wyspy Liparyjskie. Miejsce prowadzone jest przez włoską rodzinę, której filarem są trzy siostry, a całością kieruje żywiołowa Anna. Specjalnością Lo Chalet Sul Mare są świeże ryby i owoce morza! Menu prezentowane na tablicy zmienia się każdego dnia, a jego skład zależy od złowionych wczesnym porankiem ryb. To najlepszy wybór jeśli chcecie zjeść pyszną kolację…

IMG_1504

Nam najbardziej smakowała ryba o nazwie spatola, która była podawana z grilla (12 EUR za porcję). Restauracja otwarta jest od śniadania do kolacji co jest dużą zaletą w Parghelia. W ciągu dnia serwuje panini oraz pizzę z pieca opalanego drewnem (obydwie pozycje są w stałym menu, także na wynos). Ceny owoców morza są stosunkowo wysokie (np. porcja miecznika to wydatek 18EUR), ale jedzenie jest świeże i smaczne. Niestety niektóre miejsca w Kalabrii wciąż podają ryby, które były wcześniej mrożone.

La Casareccia da Franco

Zamówcie pyszny i niekończący się zestaw kalabryjskich przystawek w cenie 8 EUR za osobę, czerwone wino w dzbanku, makaron fileja robiony na miejscu w dowolnej wersji (6 EUR za porcję), oraz świetny likier finocchietto (na bazie fenkułu! także robiony na miejscu) i… na tym koniec, bo są to duże, smaczne i sycące porcje. Możecie wybrać także wersję skróconą przystawek (alla calabrese).

IMG_1453

La Casareccia to sympatyczne i gwarne miejsce z profesjonalną obsługą, jednocześnie oddalone od turystycznego Tropea. Każdorazowo witał nas właściciel Franco, który biegając wśród stolików wspierał kelnerów. Jeśli nie macie bazy wypadowej w Brattiro, niezbędny będzie samochód, żeby pokonać strome i ostre zakręty w drodze na wzgórza. Udając się do La Casareccia zróbice postój w miejscu widokowym, żeby zobaczyć z góry Tropea i okolicę. Przy dobrej pogodzie zobaczycie Stromboli i pozostałe Wyspy Liparyjskie.

Arcadia

Duża i przyjazna restauracja z ogrodem znajdująca się w centralnym punkcie Botricello. Polecam Wam sepię przygotowaną w piecu do pizzy (seppie gratinate al forno), która była najlepszą jaką jadłem do tej pory. Napiszcie mi jeśli nie będzie smaczna – zwrócę Wam tą część rachunku. Restauracja posiada dobry wybór wina, ale sprawdzi się także białe wino domowe sprzedawane na dzbanki (250ml i 500 ml). Jeśli podróżujecie z małym dzieckiem to kucharze zrobią Wam każdy dostępny w menu makaron z samym sosem pomidorowym.

Ristorante & Pizzeria Da Agostino

Jako jedyni w Botricello serwują pizzę z pieca w porze lunchu i oddalone jest kilka minut jazdy samochodem od plaży. Zostawcie rano samochód na darmowym parkingu na końcu Via Marina w Botricello i udajcie się na plażowanie, a gdy zgłodniejecie odwiedźcie Da Agostino. Szczególnie polecam pizzę alle verdure z serem mozzarella, czarnymi oliwkami, grzybami i grillowanymi warzywami, za którą zapłacicie 10 EUR (podstawowa pizza w menu to wydatek rzędu 5-8 EUR). Możecie zjeść pizzę na miejscu, ale lepiej zabrać ją ze sobą na plażę – tak lubiliśmy robić najbardziej. Da Agostino funkcjonuje także jako B&B i restauracja na kolację.

IMG_1920

Ristorante Pizzeria Braceria Ai Vecchi Sapori

W Ai Vecchi Sapori zjecie romantyczną kolację z widokiem na morze i Wyspy Liparyjskie. Ristorante znajduje się w małej wiosce Zaccanopoli, do której trzeba dojechać . Polecamy przystawki, ale oprócz tego wybór mięs z grilla bo w tym specjalizuje się to miejsce. Mieszany talerz mięs z grilla kosztuje 8 EUR, a na nim kawałek kurczaka, cielęciny, wołowiny, jagnięciny i salsiccia. Stek Fiorentina 3 EUR za 100gr.

IMG_1322

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *